Nettitutka on mobiilisovellus internet-yhteytesi ja puhelimesi nopeuden ja laadun mittaamiseen. Sivuiltamme voit tarkastella operaattorikohtaisia peitto- ja kuuluvuuskarttoja ja vertailla päätelaitteita.

Tuki

Meidät saa kiinni

Alla muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja muutenkin vastauksia meidän käyttäjiä askarruttaneisiin kysymyksiin.

Mitä laitteista mitataan ja talletetaan ?

Kuvaamme näitä asioita Tietoa palvelusta sivulla.

Mihin data kulkee ?

Nettitutka-palvelumme mittaa Aalto-yliopiston tiloissa sijaitsevia palvelimia vastaan. Jos käytät Nettitutka-sovellusta, se mittaa Suomesta Amazonin palvelinkeskukseen Irlantiin. Meillä on lisäksi palvelimia Yhdysvalloissa ja Aasiassa Singaporessa. Nettitutka mittaa aina Suomeen, vaikka olisitkin ulkomailla. Nettitutka mittaa aina lähimpää meidän palvelinta vastaan.

Mitä kieliä tuettu ?

Sovellukset löytyvät useille kielille, kuten suomi, ruotsi, englanti ja saksa, ja lisää käännöksiä tehdään tarvittaessa (ja miten meidän kielitaidot riittävät). Yleensä sovellus valitsee sen kielen, millä laite muutenkin toimii.

Eikö signaalivoimakkuus jo kerro verkon laadusta ?

Lyhyt vastaus: ei. Pidempi vastaus on se, että signaalin kuuluminen on toki edellytys, että yhteys voi ylipäänsä muodostua, mutta sen jälkeen moni asia vaikuttaa. Esimerkiksi laitteissa on paljon eroja, toiset on hyviä, toiset huonoja. Verkko voi olla ruuhkautunut, jolloin hyväkään signaali ei takaa hyvää kokemusta yhteydeltä. Juuri tällaisten syiden takia kehitimme Nettitutkan, näin saamme tietää todellisen verkon ja yhteyden laadun, miten netti oikeasti toimii ihmisillä.

Yksityisyys

Mitä teette tiedoillani ?

Tietokannassa on vain teknistä dataa, mittauksia ja tietoja laiteista ja verkoista. Emme lue emmekä talleta mitään henkilökohtaista. Yksityisyyden suoja oli tärkeimpiä suunnittelukriteerejä, kun kehitimme palvelua. Anonyymi suorituskykytieto riittää karttojen piirtämiseen ja tulevaisuudessa erilaisten laitemallien, operaattorien ja maiden vertailuun.

Pitääkö minun kirjautua sovellukseen ?

Ei tarvitse. Tämäkin oli tärkeä suunnittelukriteeri. Meillä on kaikilla jo ihan tarpeeksi käyttäjätunnuksia ja kun palvelu on anonyymi, emme myöskään vaadi kirjautumista.

Sovellus tukee tällä hetkellä Google-tunnuksia siksi, että pystymme haluttaessa tarjoilemaan koko mittaushistorian käyttäjälle. Jos siis haluat palata historiassa taaksepäin ja nähdä tuloksesi kartalla ja niiden tarkat suorituskykyarvot, voit kirjautua jollain Google-tunnuksella. Saman tunnuksen avulla voit kirjautua meidän nettisivuilla omiin mittauksiisi.

Huomaa se, että jos ensin et käytä kirjautumista ja myöhemmin otat sen käyttöön, vanhat mittaukset eivät ilmesty mittaustesi historiaan, sillä emme pysty jälkikäteen lisäämään tunnusta jo suoritettuihin ja talletettuihin mittauksiin.

Jos käytät Google-tunnusta, me emme saa muuta tietoa kuin uniikin numerosarjan, jonka Google tarjoaa ja jolla viitataan käytettyyn tunnukseen. Emme siis saa tietää sinun sähköpostiosoitetta tai salasanaa.

Valvotteko te, mitä teen laitteellani ?

Emme tietenkään. Me tarjoamme vain yhteyden laadun testauksen ja meitä kiinnostaa vain tämä tieto. Emme näe, mitä sovelluksia käytät tai mitä nettisivuja selaat, ne ovat sinun yksityinen asia.

Kustannukset

Maksaako palvelunne ?

Ei maksa, sovellus ja nettipalvelu ovat ilmaisia. Mittaaminen sinänsä voi aiheuttaa kustannuksia ja syö mahdollista liittymäsi tiedonsiirtorajaa. Tätä emme pysty hallitsemaan ja käytätkin sovellustamme vapaasta tahdostasi ja olet vastuussa mahdollisista tiedonsiirron aiheuttamista kustannuksista. Erityisesti, jos käytät sovellustamme ulkomailla, tästä voi syntyä isokin lasku nykyisillä roaming-hinnoilla.

Kuinka paljon mittaus vie tiedonsiirtorajastani ?

Yksi mittaus kuluttaa noin megabittien osoittaman määrän tavuina. Esimerkiksi, jos sait tulokseksi, että latausnopeutesi oli 10 Mbit/s, mittauksessa ladattiin noin 10 Mt/MB dataa. Käytännössä siis yksi 3G mittaus kuluttaa 1-20 Mt/MB ja 4G-verkossa yksi mittaus voi kuluttaa mitä tahansa 5-150 Mt/MB välillä, riippuen siitä, kuinka hyvä yhteys oli. Tätä ei pysty tietämään etukäteen.

Kartta

Miten kartta toimii ?

Karttaa voi siirtää joko hiirellä raahaamalla tai nuolinäppäimilla näppäimistössä tai ruudulla mobiililaitteella. Karttaa voi lähentää tai loitontaa hiiren rullalla, + tai - näppäimillä tai sormilla kosketusnäytöltä. Tapa riippuu hieman laitteesta ja sen käyttöjärjestelmästä.

Resoluutio

Verkkojen laatu on tallettu 200 x 200 metrin alueina. Tämä on myös pienin tarkkuustaso kartalla. Tutkimuksemme mukaan tämä taso on perusteltu ja toisaalta riittävä osoittamaan tietyn alueen verkon laatua.

Ruutujen koko

Ruutujen koko on laskettu niiden peittämän pinta-alan mukaan. Käytämme Mercatorin projektion varianttia zoom-tasoilla ja ruudut kasvavat suhteellisesti luontoon nähden. Esimerkiksi kaukaa katsottuna lähempänä päiväntasaajaa ruudut näyttävät pienemmiltä kuin pohjoisempana.

Ruutujen värit

Käytämme viittä väriä osoittamaan verkkojen suorituskykyä. Suorituskykyarvot, eli laatu, eri värien osalta on seuraava:

Latausnopeus (Kbit/s) Viive (ms) Lähetysnopeus (Kbit/s) Signaalivoimakkuus (%)
Erinomainen > 5000 0 - 79 > 5000 > 50
Hyvä 2000 - 4999 80 - 159 2000 - 4999
Heikko 1000 - 1999 160 - 279 1000 - 1999 15 - 49
Huono 500 - 999 280 - 499 500 - 999
Käyttökelvoton 0 - 499 > 500 0 - 499 0 - 14

Mitä numerot tarkoittavat ?

Nämä ovat nykyisten verkkojen laadun näkökulmasta kohtalaiset rajat, mutta verkkojen parantuessa ja palvelujen kehittyessä päivitämme raja-arvoja.